Vissza

Megjelent két Du Fay-cikkem a Parlando-ban

2020-02-19

Az ÚNKP ösztöndíj keretében írott cikkek egyike Du Fay legkorábbi alkotói korszakával, míg  másik az idős mester kompozícióival foglalkozik.

 

 

Az első cikk – Kimondani a kimondhatatlant címmel – a Vasilissa ergo gaude motetta szövegpolifóniájának egy lehetséges olvasatát taglalja. A másik cikk két részből áll, melyből eddig az első rész készült el és jelent meg a Parlando-ban, ennek címe: Ki szemlélődése tárgyában elmerülve megpihen. A dupla cikk Du Fay Ave regina caelorum kompozícióit vizsgálja; három motettáról és egy miséről van szó, melyek közül a mise (Missa Ave regina caelorum) bizonyíthatóan Du Fay utolsó műve. Szeretettel ajánlom e két cikket az érdeklődők figyelmébe. Az Ave regina caelorum-cikk folytatása várhatóan a Parlando márciusi számában lesz olvasható.

 

 

 

 

A cikkek elérhetősége:

 

 

Sándor László: Kimondani a kimondhatatlat; avagy politikai korrektség Du Fay Vasilissa ergo gaude motettájában. Parlando 2019/6.

 

Sándor László: Ki szemlélődése tárgyában elmerülve megpihen – I. rész; a személyesség nyomai Du Fay Ave regina caelorum kompozícióiban. Parlando 2020/1.


Sándor László • Minden jog fenntartva • 2015

design: Gepárd Web-Art