Vissza

Nagyboldogasszony után

2016-08-25

Sötétedés után fejünk felett a nagy nyári háromszög. E csillag-együttállás elnevezésével valamennyire ellentmond, hogy nemcsak nyáron látható, hanem egész ősszel uralja az esti égboltot, még tél elején is emlékeztetni fog bennünket nyugtával a hajdani nyárra. A háromszögben „résztvevő” csillagok-csillagképek az Altair (Sas), a Vega (Lant) és a Deneb (Hattyú). Ez utóbbi különös jelentőségű abból a szempontból, hogy elnyúlt „nyaka” történetesen mindig arra mutat, amerre a vándormadarak többsége vonul. Úgy tudom bizonyított tény, hogy a vándormadarak a csillagos eget is segítségül veszik a tájékozódáshoz. Ebből a nézőpontból különös fénytörésbe kerül a Hattyú csillagkép hattyú volta. A madarakat egy „madár” vezeti útjukon. A Hattyú csillagkép valóban hosszú testű széttárt szárnyú madárra emlékeztet, de vélhetjük keresztnek is, vagy kitárt karú embernek, ez utóbbi képzet esetében a fej lesz a fő csillag, a Deneb. Az égi háromszög és az égi kereszt (madár) kíséri a fény hanyatlásának időszakát nyár végétől – ősz elejétől – tél elejéig.

 

Este – hasonlóképpen az előzőekhez sötétedés után – dél felé, közvetlenül a látóhatár felett ragyog a Nyilas csillagkép. Minden csillagképnek két időpontban van jelentősége, amikor delel és amikor látszik. Mivel deleléskor a Nap fénye láthatatlanná teszi, létéről hat hónappal később éjfélkor „szerzünk tudomást”, amikor a delelő csillagképpel szembeni csillagkép látható. A Nyilas hónapja a november, ekkor delel, vele „szemben” júniusban éjfélkor látható dél felé. A nyár előrehaladtával láthatósága egyre korábbra kerül, megfigyelhetőségét segíti a nappalok hosszának csökkenése és a napnyugta korábbra tolódása is. Este 10-11 óra tájban a Nyilas dél felé jól látható. Az állatövi jegyek eszmevilágának egymásra épülő rendjében – a hagyományos asztrológia tanítása szerint – a Nyilas viszonylag magas szintet képvisel. Természete szerint áradó árasztó, fényt, energiát, meleget, szeretetet sugárzó. Vessük össze ezt a „sugárzó” szerepet a Nyilas csillagkép szárazon asztronómiai tulajdonságaival! Ha a Nyilas csillagai közé tekintünk, galaxisunk közepébe nézünk. A Nyilas a Tejúton helyezkedik el, annak is a legfényesebb területén, mögötte – valahol a messzeségben – a galaxis középpontja. Tejútrendszerünk közepén – a csillagtudomány tanítása szerint – sokszoros Nap-tömegű fekete lyuk található, körülötte pedig százezres (ha nem milliós) csillag-felhő. Az első vonzza, a második árasztja az energiát. Nagy a jövés-menés a Nyilas irányába vezető úton.

 

A napfény csökkenésének, a Napkirály hanyatlásának e csillagászati-természeti jelenségei, az égi kereszt, az égi háromszög, a Nyilas energiáinak kiáradása, a természet-növényvilág „színe változása” előlegezi, majd kíséri Mária mennybevételének, Nagyboldogasszonynak ünnepét (augusztus 15.).

 

Sok helyütt olvasni róla, hogy eleink augusztus hónapját már őszi hónapnak tekintették. Augusztus második hetétől egyre több jel az ősz érkezéséről ad hírt. Az időjárás alakulása ekkor nehezen kiszámítható és önmagában nem bizonyít semmit. Szokták mondani, hogy 20-a után romlik el az idő, de idén – úgy tűnik – pont fordítva alakul. Tavaly rettenetes hőség volt augusztus közepén, a levelek nem is a közelgő ősz, hanem az aszály miatt sárgultak meg. Egy valamiben biztosan különbözik augusztus a másik két (három?) nyári hónaptól: az adott hónapban virágot bontó növények száma augusztusban hirtelen nagyságrendekkel kevesebb lesz az előzőeknél. Míg májusban, júniusban, júliusban százával nyílnak ki új virágfajok, addig augusztusban alig pár darab jelenik meg (szeptemberben és azután már egy sem). Legfontosabbak a fehér üröm, a bablevelű varjúháj,

 

Nagy varjubab

 

a dunai szegfű és az őszi kikerics:

 

Dunai szegfu 5     Oszi kikerics 2

 

Ez utóbbi virág neve árulkodó, és ha tekintetbe vesszük, hogy augusztusban kezd virágozni, akkor e hónapot már az őszhöz kell soroljuk. Ettől még az időjárás nyugodtan viselkedhet többé-kevésbé nyáriasan és a nyár jellegzetes virágainak (több száz) virágzási ideje bőven átnyúlhat, mint ahogyan át is nyúlik augusztusra, nem ritkán szeptemberre. A természet ekkor már alig hoz újat. Minek is? Nem lenne már idő arra, hogy a termés beérjen. Ez nem a megújulás, hanem a megőrzés az emlékezés és az alvásra készülődés ideje – legalábbis annak kezdete.

 

IMG_3741

 

Hosszú évek óta először fordul elő, hogy a nyár csapadékeloszlása bár bőséges, de egyenletes; ezt nagyon fontos figyelembe vennünk, és emlékezetünkben rögzítenünk. A növényzet – az erdő, a mező, a vetemény – meghálálta az egyenletes égi áldást (egyedül a paradicsom levele nem állhatta a sok esőt).

 

A Mars hátráló mozgást végez a Skorpió csillagképben, ezzel közeledik a Szaturnuszhoz és az Antares csillaghoz.


Sándor László • Minden jog fenntartva • 2015

design: Gepárd Web-Art